miercuri, 31 decembrie 2008

La multi ani !



STUNIT va doreste un An Nou fericit!

La multi ani !

duminică, 28 decembrie 2008

Topul celor mai vizitate categorii de site-uri din Romania

Un vizitator din cinci acceseaza cel putin o data pe luna editiile online ale publicatiilor din Romania
* Mituri destramate: site-urile din categoria "Educatie / Invatamant" strang mai multi vizitatori decat site-urile din categoria "Muzica" sau "Matrimoniale"
* Site-urile din categoria "Sanatate" au mai multi vizitatori decat site-urile din categoria "Locuri de munca" sau "Imobiliare"

Editiile online ale publicatiilor conduc detasat in Topul cel mai vizitate categorii de site-uri ale internetului romanesc: peste 27 de milioane de vizitatori au fost inregistrati de Trafic.ro, numai in luna septembrie a anului in curs. Urmatoarele clasate sunt, in ordine, site-urile din categoriile "Calculatoare/Internet" (peste 19 milioane de vizitatori) si "Cautare/Portal" (peste 14 milioane de vizitatori).

Topul celor mai vizitate categorii de site-uri ale internetului romanesc a fost realizat pe baza statisticilor efectuate pentru luna septembrie de catre Trafic.ro care monitorizeaza peste 24.000 de site-uri romanesti (24.347 in acest moment*).

Primele zece pozitii ale Topului sunt urmatoarele:

Locul / Categoria Vizitatori Afisari Site-uri active

01.Stiri/Massmedia 27.238.274 193.901.576 670
02. Calculatoare/Internet 19.385.006 89.630.671 1.311
03. Cautare/Portal 14.664.843 148.670.312 395
04.Divertisment 8.696.671 107.116.763 995
05. Afaceri/Comert 7.140.787 40.072.061 3.648
06. Comert electronic 6.326.875 57.639.896 972
07. Educatie/Invatamant 5.568.197 48.753.970 1.009
08. Sport 5.420.365 33.650.655 698
09. Auto/Moto 4.944.164 63.611.278 885
10. Tematica feminina 4.076.890 32.055.769 277

Topul pentru luna septembrie evidentiaza, o data in plus, cresterea gradului de interes pentru site-urile din categoria comert electronic. Nu in ultimul rand, se remarca gradul ridicat de interes pentru site-urile din categoria "Educatie / Invatamant", care depaseste categoriile "Sport" "Auto / Moto" si "Tematica feminina".

Cu un numar de 4.067.931 vizitatori pe luna septembrie, categoria "Matrimoniale" se claseaza pe locul 11, fiind urmata, la mica distanta de site-urile din categoria "Turism (3.997.033).

Pe locul 13 al clasamentului se afla site-urile din categoria "Arta / Cultura" cu un numar de 3.270.213, iar pe locul 14, site-urile din categoria "Sanatate" (2.694.247 vizitatori). Cele doua categorii devanseaza site-urile din categoriile "Locuri de munca" (2.683.219 vizitatori - locul 15), Muzica (2.601.590 vizitatori - locul 16) si "Imobiliare" (1.506.957 vizitatori, locul 20).
Sursa: www.pcforum.ro.

sâmbătă, 27 decembrie 2008

Biserica Google :)


In Canada, a luat nastere o noua religie -„Googlismul"-, iar inventatorii acesteia incearca sa convinga lumea ca motorul de cautare Google este la fel de important ca si Dumnezeu. De altfel, „Googlismul" este recunoscut oficial in Canada, iar sustinatorii acestei „religii" au creat o pagina dedicata in totalitate motorului de cautare Google. Pe pagina oficiala a acestuia din urma se pot citi urmatoarele: „Noi, membri ai Bisericii Google, credem ca motorul de cautare Google este forma umana a lui Dumnezeu. De asemenea, credem ca Google trebuie sa primeasca numele de „Dumnezeu" deoarece detine toate caracteristicile care sunt atribuite divinitatilor".

Membrii Bisericii Google au creat 10 porunci sau ordine (cum se intampla si in Biserica catolica). „Nu veti folosi numele Google pentru a defini un motor de cautare oarecare", „Nu veti face greseli de ortografie atunci cand va adresati motorului de cautare Google" sunt doar doua din cele zece porunci create de membrii „Googlismului" in Canada.

Pentru a dovedi caracterul legitim al religiei Google, membrii acesteia au realizat o lista ce contine 9 caracteristici sacre ale motorului de cautare:

  • Google este o entitate atotstiutoare care poate fi dovedita stiintific
  • Google este peste tot in acelasi timp (omniprezent)
  • Google raspunde rugaciunilor
  • Google poate fi nemuritor
  • Google este infinit
  • Google isi aminteste de tot si de toate
  • Google nu poate face nimic rau
  • Conform statisticilor, Google este cautat mai des decat cuvinte precum Dumnezeu, Iisus, Allah, Islam sau Budism
  • Dovezile de existenta ale lui Google sunt foarte numeroase

Cum se intampla in toate religiile, „Googlismul" are si o zi sfanta, 14 septembrie care corespunde zilei lansarii motorului de cautare.


Sursa: http://www.zigonet.com/

marți, 23 decembrie 2008

Craciun fericit !



Echipa STUNIT va doreste Craciun Fericit !

La multi ani !

vineri, 12 decembrie 2008

Baidu - more sociable

:))

Live Search permite cautarea de imagini similare

De cateva zile, motorul de cautare Live Search detine o functionalitate interesanta in ceea ce priveste cautarea de imagini: posibilitatea de a gasi imagini similare cu ajutorul butonului «Show similar images» care apare atunci cand treceti mouse-ul pe una din imaginile propuse in rezultatele cautarii. In prezent, doar versiunea americana a motorului de cautare Live poate oferi grupari de imagini asemanatoare ca domeniu, forma, culoare etc.

joi, 11 decembrie 2008

SearchWiki - new & improved

Noile functii SearchWiki sunt gata. Utilizatorii Google vor putea detine controlul asupra rezultatelor afisate in cadrul paginilor de rezultate Google.

SearchWiki permite pozitionarea, adnotarea, adaugarea si stergerea unor rezultate de cautare.

Un utilizator poate de asemenea sa vada notele lasate de alti useri precum si paginile adaugate / sterse de acestia.

De ce ar vrea Google sa-i lase pe utilizatori sa detina controlul informatiilor?

Daca Google decide sa combine rezultatele din paginile sale de cautare cu cele ale SearchWiki, cum va afecta acest lucru sistemul de page ranking al Google?

SearchWiki

miercuri, 10 decembrie 2008

100 de cautari / secunda : Yahoo BOSS

Yahoo! tocmai a anuntat ca sistemul sau de cautare BOSS (Build Your Own Search Engine) a depasit cifra de 10 milioane de cautari pe zi, ceea ce inseamna 100 de cautari pe secunda.

Aceste statistici sunt inferioare celor de pe piata mondiala sau in comparatie cu cererile facute in fiecare zi pe Google. Totusi, aceasta cifra reprezinta o performanta deosebita pentru un serviciu care a fost lansat acum 5 luni.


Yahoo! BOSS

marți, 9 decembrie 2008

Google Friend Connect

Google a anuntat disponibilitatea in versiune Beta a retelei sociale Friend Connect. Acesta poate fi introdus de catre orice administrator de site ne fiind nevoie de cunostinte tehnice ci doar de un copy-paste al unui cod care permite instalarea Friend Connect pe un site.

Google stie ca oamenilor le place sa fie activi pe retelele sociale, sa isi faca prieteni si sa comunice cu acestia, sa faca invitatii si sa caute persoane cu interese comune.

De aceea, Google le permite utilizatorilor sa se inregistreze folosind orice cont de Google, Yahoo, AOL sau un OpenID. Userii isi pot face profile complexe, pot folosi openID sau OAuth, pot integra clipuri YouTube in comentarii, pot impartasi continut... iar daca webmasterii adauga aceasta retea pe site-ul lor, vor putea comunica cu prietenii direct de pe site-ul pe care le place sa-l viziteze.



Friend connect

luni, 8 decembrie 2008

Google Webmaster Tools arata cum sa controlati robotii Google

Google Webmaster Tools are o noua optiune care va permite sa controlati modul in care robotii Google parcurg site-ul dumneavoastra. Optand pentru aceasta functionalitate, aveti posibilitatea de a regla viteza de verificare (crawl) a site-ului de catre robotii Google.

In rubrica «Settings», optiunea «Crawl rate» permite definirea parametrilor personalizati, indicand numarul de cautari / secunda si numarul de secunde intre cautarile efectuate pe site-ul dumneavoastra de Googlebot, robotul motorului de cautare.

In cazul in care ati optat pentru aceasta functionalitate de controlare a robotilor Google si ati intampinat probleme la nivelul serverului, aveti posibilitate de a reduce viteza robotului Googlebot.


More control of GoogleBots crawl rate

duminică, 7 decembrie 2008

Street View by Google

Street View a fost conceput ca un serviciu care ofera imagini din diferite regiuni ale lumii pentru a crearea unui plan de calatorie perfect si pentru a vizualiza imagini din zonele dorite.

Noi imagini au fost adaugate : Turul Frantei poate fi vizualizat cu ajutorul acestui serviciu, ca si noi regiuni din SUA.

S-au inscris deja pe lista si alte tari ca Japonia, Noua Zeelanda, Spania, Franta, Italia, care permit vizualizarea celor mai importante obiective turistice sau atractii din tarile respective ( Turnul Eiffel, Shibuya, Tokyo, Pantheon, etc).

Pentru ca accesul utilizatorilor sa se faca pe scara cat mai larga, Google a facut ca Street View sa fie disponibil si pe telefoanele mobile, care folosesc iPhone, Blackberry sau Android. Google a lansat Street View si pentru Nokia S60 si pentru smartphone-urile Windows mobile.

Ca si in cazul Google Earth, serviciul de imagini de la Google va permite astfel accesul la baza sa de imagini chiar si atunci cand utilizatorul se afla pe strada.



Street View

vineri, 5 decembrie 2008

S-a incheiat perioada de test pentru Google Chrome

Dupa 100 de zile de la lansare, browser-ul Google a ajuns la maturitate. Desi se zvonea ca se va renunta la versiunea Beta la inceputul lunii ianuarie, acest eveniment s-a petrecut mult mai devreme, cu trei saptamani inainte de data stabilita initial.

In ceea ce priveste Chrome, compania Google a urmat un principiu bine definit in marketing, cunoscut sub denumirea de «under promise, over deliver» («promisiuni mici pentru fapte ce depasesc asteptarile»).

Marissa Mayer, vice-presedinte Google, a declarat ca Google Chrome a trecut printr-o perioada scurta de test fata de alte servicii, printre care se numara Google Book, Google Scholar si chiar Gmail.

Sunadar Pichai, vice-presedinte al departamentului de dezvoltare al companiei Google, a adaugat ca Google Chrome a ajuns mult mai devreme la maturitate datorita eforturilor depuse pentru ameliorarea performantelor browser-ului.

Astazi Google Chrome este foarte bine pus la punct, elementele sonore si video functionand corect in cadrul paginilor. De asemenea, paginile se afiseaza mult mai rapid, iar browser-ul detine mai multe functii. Cu toate aceste avantaje, Google Chrome doreste sa castige suprematia.

Reprezentantii Google au anuntat ca versiunea oficiala a browser-ului Google Chrome nu este disponibila deocamdata pentru Mac, dar ca aceasta este una din sarcinile urgente ale companiei.

Official Google Blog: Google Chrome

miercuri, 3 decembrie 2008

Yahoo! Live - the end

Yahoo! Live, lansat in februarie 2007, este un portal de videoclipuri asemanator Youtube-ului, dar specializat, mai degraba, in videoclipurile „live": concerte, evenimente culturale, reportaje etc.
Dupa o lansare cu probleme, nici pe parcurs, programul nu si-a gasit sustinatori, motiv pentru care Yahoo! Live se va inchide astazi, 3 decembrie.
Renuntand la acest proiect, Yahoo! face economii, mai ales ca Yahoo! Live aduce companiei costuri de banda destul de mari.

Antistresu

Am tot vorbit de interfete web, de SEO, de interfete web proiectate prost... vrei ca interfata ta sa fie robusta, proiectata cu cap... in acelasi timp vrei si trafic.... si desigur vrei ca site-ul tau sa apara si pe prima pagina de "results" de la Google, ca de, altfel e de pomana. Si pe langa asta, probabil ai si mii de alte proiecte pe cap...

Deja ma intreb cum poti sa faci fata... cum rezisti la atata stres?

luni, 1 decembrie 2008

Web Analytics by Yahoo!

Yahoo! a anuntat lansarea Web Analytics destinat analizei statisticilor web.
Spre deosebire de Google Analytics care poate fi accesat de oricine, Yahoo! Web Analytics poate fi folosit doar de partenerii companiei Yahoo!.
Clientii Yahoo!, societatile carora Yahoo! le ofera gazduire pentru site-urile lor e-commerce, programatorii si fostii clienti ai societatii IndexTools (companie pe care Yahoo! a cumparat-o acum 5 luni) sunt cei care au acces la programul Web Analytics. Yahoo! spera intr-o evolutie sigura si chiar in detronarea programului Google Analytics.

Yahoo! Web Analytics

joi, 27 noiembrie 2008

Have a break - Google Earth

Satul de munca si cu gandul la vacanta ?
Google Earth poate sa te ajute.
Este este un browser geografic – un instrument pentru vizualizarea, crearea şi distribuirea de fişiere interactive care conţin informaţii vizuale foarte specifice despre diverse locaţii.

Cu noua versiune 4.3, poti sa vizualizezi clădiri 3D mai rapid şi din mai multe oraşe decât până acum. Poti zbura si privi răsăritul sau apusul de oriunde.



Google Earth

marți, 25 noiembrie 2008

New & Improved - Google Chrome

"Google Chrome este un browser proiectat pentru a face Internetul mai rapid, mai uşor şi mai sigur. Are un design minimal, care vă oferă un mod de utilizare foarte uşor.
Functiile oferite de acesta:
* O casetă universală
* Pagina Filă nouă
* Scurtături pentru aplicaţii
* File dinamice
* Controlul erorilor
* Modul incognito
* Navigarea sigură
* Marcaje instantanee
* Importul setărilor
* Descărcări mai simple"

Oare sa fie asa? Testam si revenim cu impresii ...
Google Chrome

vineri, 21 noiembrie 2008

Google's SEO Starter Guide

Eh... iata ca in sfarsit s-a lansat si ceea ce eu unul chiar ma intrebam de ce oare nu exista: un micut ghid de SEO chiar de la tatal lor ("tatal lor" cel putin pe la noi.... ca prin afara batalia pentru suprematie este ceva mai crancena, nu ca in Romania unde Gugle da rusinea la toti).

Google's SEO Starter Guide: un micut ghid de 22 de pagini foarte folositor daca nu ai nici cea mai vaga idee de SEO si o lectura placuta chiar si pentru experti.

Daca vrei sa afli mai multe despre tehnologii si interfete web te aspteptam pe site-ul nostru, Software Technologies Unit.

joi, 20 noiembrie 2008

Google isi "distruge" lumea virtuala

Google si-a anuntat intentia de a abandona, pana la sfarsitul lunii decembrie, lumea sa virtuala, pentru a se concentra pe proiecte mult mai serios si mai profitabile: cercetare, publicitate sau diferite aplicatii.

Lansata in iulie si prezentata ca un concurent al Second Life, conform statisticilor companiei, Lively n-a reusit sa se impuna pe piata.

Liveley era alternativa Google pentru serviciul Second Life lansat in urma cu 5 ani, serviciu ce isi propunea sa creeaze o lume virtuala in care utilizatorii sa poata trai folosind avatare.

In iulie, Google era de parere ca Lively va incuraja si mai multe persoane sa paseasca intr-o lume alternativa celei reale, cu atat mai mult cu cat acest lucru nu presupune nici un cost.

Lively - 3D Avatars and Rooms

Sursa:capital

vineri, 14 noiembrie 2008

KNOL vs WIKIPEDIA

De la ce vine "Knol" ? De la "knowledge"...Google knowledge.

Knol este cel mai mic copil al lui Google, noua varianta de Wikipedia.
Articolul va fi scris de o singura persoana si va fi promovat de marele specialist in referentiere Google.
Knol nu va avea problema majora de la Wikipedia adica autenticitatea articolelor.
Momentan Wikipedia se afla pe locul 8 in clasamentul celor mai vizitate website-uri.
Google este cel mai popular motor de cautare avand 260 de milioane de vizitatori.

Cum o mare parte a traficului de pe Google este redirectionat catre Wikipedia, iar primele 5 raspunsuri fac trimitere tot catre Wikipedia, este absolut evident de ce Google a luat decizia de a-si construi singur un site de informatii.

Cea mai mare diferenta dintre cele doua ramane cea legata de bani.
Wikipedia nu este bazat pe bani, pe cand noul Knol se doreste a fi un nou "Google Adsense".

Va fi Wikipedia surclasata de Knol ?

KNOL - a unit of knowledge

marți, 11 noiembrie 2008

Validation service

Validare CSS ?

http://jigsaw.w3.org/css-validator/

Validare HTML ?

http://validator.w3.org/

Validare feed ?

http://validator.w3.org/feed/

www.w3.org iti sta la dispozitie !

sâmbătă, 8 noiembrie 2008

www.murfi.ro

Iti spune ceva ? Banuiesc ca nu .
Ce este murfi ? Este un motor de cautare ... romanesc .
Un proiect facut din pasiune. Nu isi doreste sa se lupte de la egal
la egal cu Google sau Yahoo dar este un proiect indraznet.

Salutam initiativa autorului si ii uram mult succes in continuare.

"Murfi isi doreste un index al siteurilor romanesti de calitate, si
nu neaparat construirea celui mai mare index romanesc. Calitatea primeaza cantitatii. (Dezvoltatorii MURFI)"

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Primul pas

Dezvoltarea unei interfete pentru o aplicatie poate parea ceva
banal la prima vedere, dar importanta ei este extrem de mare.
Sunt sigur ca fiecare dintre noi a intalnit cel putin o pagina
web sau o aplicatie care a reusit sa ne indispuna.

Ce te poate face sa nu utilizezi o aplicatie utila?
De ce preferi o aplicatie dintr-o multitudine de aplicatii
asemanatoare ?

Sunt sigur ca interfata aplicatiei are un rol extreme de
important in gasirea raspunsului la aceste intrebari.
Ce poate fi prost la o interfata? Foarte multe lucruri.
In primul rand nu de putine ori culorile alese sunt total
nepotrivite: text bleu pe fond albastru, text gri pe fond
albastru si multe alte combinatii care nu doar ca fac citirea
foarte grea dar iti si provoaca indispozitie. Chiar daca scopul
unei interfete este de a face utilizarea unei aplicatii cat mai
usoara, sunt destule interfete gandite prost care in loc sa te
ajute in utilizare o fac foarte dificila. Cu siguranta ati
intalnit drop-down care au selectata by default o optiune cu
totul imbecila.
Exemplele pot continua dar nu acesta este scopul acestui blog.

Cum putem crea o interfata utilizabila?

Tocmai acesta este scopul acestui blog. Ne propunem prezentarea
aspectelor importate in construirea interfetelor evoluate,
plecand de la detalii estetice si pana la tehnologiile cele mai
potrivite pentru dezvoltare.
Materialele ce urmeaza a fi publicate pe acest blog au ca scop
prezentarea conceptelor fundamentale legate de
crearea unor aplicatii utile, utilizabile si nu in ultimul rand
prietenoase.

Pentru mai multe detalii si tutoriale va rugam consultati
situl nostru : www.stunit.ro.